ČESTITKA ZA DAN USTANKA NARODA MAKEDONIJE

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) bratskom makedonskom narodu, njenim borcima NOB-e, antifašistima i svim građanima, čestita 11.oktobra 1941. – Dan ustanka naroda Makedonije.

Dana 4. jula 1941. godine je Politbiro CK KPJ na čelu s Titom, a kojeg su činili Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović Tempo, Ivo Lola Ribar, Sreten Žujović i Ivan Milutinović, u vili Vladislava Ribnikara u Beogradu, donio sudbonosnu odluku da se od sabotaža i diverzija prijeđe na organizirani općenarodni ustanak protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika, kao i da partizanski rat bude osnovna forma razvijanja ustanka.

Odazivajući se na poziv Tita i CK KPJ tog povijesnog 11. oktobra, makedonski partizani krenuli su, uz druge jugoslavenske narode, u žestoki otpor okupatoru, stvarajući od malenih odreda slabo obučenih i naoružanih boraca vremenom respektabilnu partizansku armiju, koja je velikim žrtvama, ali i vojnim uspjesima dala izniman doprinos pobjedi Antifašističke koalicije, donoseći narodima mir, slobodu, a revolucionarnim društvenim promjenama – jedinstveni u svijetu – samoupravni socijalizam.

Vječna slava i veliko hvala Titovim partizanima!

 

11. 10. 2024.

Socijalistička radnička partija Hrvatske