TISKOVNA KONFERENCIJA GO SRP PULA: Zašto se protivimo NATO bazi u Puli

MORH je nedavno obznanio da su u tijeku pregovori oko stvaranja centra za obuku francuskih pilota pri pulskom aerodromu, kao dio ugovora o nabavi vojnih aviona Rafale. To možemo ujedno smatrati i prvim korakom ka uspostavi NATO baze.

Moguća uspostava NATO baze u Puli izazvala je raspravu u medijima, među građanima i stručnjacima za međunarodne odnose. Više od toga, preleti vojnih helikoptera i aviona zadnjih nekoliko dana već su izazvali negativne reakcije među građanstvom, što ukazuje na to da se velika većina građana ne slaže s dodatnim vojnim prisustvom u našim krajevima.

U Socijalističkoj radničkoj partiji snažno se protivimo uspostavi ikakvih NATO baza u Puli te smatramo da to nije dobra strateška ili politička odluka iz nekoliko razloga.

Ključni problemi tiču ​​se položaja Hrvatske, utjecaja na nacionalni suverenitet, rizika militarizacije Jadrana i potencijala za domaću i međunarodnu nestabilnost.

Pula ima bogatu kulturnu povijest ali i stratešku poziciju u Jadranskom moru. Smatramo da će uspostava baze NATO-a u Puli sigurno eskalirati vojne napetosti, posebice sa zemljama koje nisu članice NATO-a. Stacioniranje trupa i vojne infrastrukture tako blizu osjetljivim područjima je dodatna provokacija u trenutku visokih međunarodnih napetosti. Hrvatska dijeli snažne povijesne i gospodarske veze s istočnom Europom, a NATO baza i vojna prisutnost će sigurno pogoršati te odnose.

Napominjemo – članstvom u NATO-u, Hrvatska je zaštićena „člankom 5“ saveza bez potrebe za stalnom NATO-ovom bazom unutar svojih granica. Prisutnost takve baze stoga bit će suvišna i samo povećati nepotrebne napetosti u susjedstvu. Hrvatska nije na prvoj crti niti jednog trenutačnog sukoba, a uspostava baze u Puli stvoriti će dodatne i nepotrebne napetosti.

Uspostava NATO baze u Puli je i zadiranje u suverenitet Hrvatske. Mi u SRP-u smatramo prisutnost stranih trupa i vojnih objekata povredom neovisnosti Hrvatske. Smatramo pritom da je prihvaćanje strane vojne baze ustupkom kontrole nad odlukama o nacionalnoj sigurnosti.

Stanovnici Pule i okolice doživjeti će prisutnost NATO osoblja i opreme kao poremećaj u svojim životima – na primjer, učestalim vojnim letovima iznad grada. Vojna baza će sigurno utjecati i na turizam, promijeniti lokalno gospodarstvo i stvoriti napetost unutar društva.

NATO baza u Puli, kao i druge postojeće i predložene vojne instalacije na sjevernom Jadranu (Aviano, Trst, Rivolto, Cerklje ob Krki i Rijeka, kao logistička baza) pridonijet će militarizaciji Jadranskog mora, područja koje je posljednjih desetljeća uglavnom ostalo mirno. Jadran je vitalni plovni put za trgovinu, turizam i regionalnu suradnju između zemalja poput Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije. Prisutnost NATO baze poremetila bi mir na Jadranu pretvarajući ga u vojno žarište – potencijalni vojni cilj ukoliko do rata dođe.

Nadalje, Jadran je ekološki osjetljivo područje. Povećana vojna aktivnost poput vojnih vježbi i rizici od nesreća koje uključuju vojnu opremu mogli bi imati štetne učinke na okoliš. Pula i okolne obalne vode mogu se pohvaliti nekim od najčišćih mora na Mediteranu, što podržava ribarstvo i turizam. Ekonomija Istre biti će ozbiljno pogođena ako vojne aktivnosti dovedu do degradacije okoliša.

Hrvatska se još uvijek oporavlja od prošlih ratova, a njezino je društvo obilježeno političkim podjelama. Uspostava NATO baze dovest će do nemira, prosvjeda i povećane polarizacije u društvu.

Napetosti na Balkanu uvijek su osjetljive. NATO baza će u takvom okviru destabilizirati mirovne napore i omesti gospodarsku suradnju u jugoistočnoj Europi.

Smatramo da se Hrvatska mora usredotočiti na suradnju sa susjedima kroz postojeće okvire, razvijajući miroljubivu suradnju bez potrebe stranih trupa na našem tlu.

Mi u SRP-u smatramo da će NATO baza u Puli biti višestruka šteta, kako za Pulu i Istru tako i za međunarodni položaj Hrvatske. Posljedice takve odluke bit će narušavanje hrvatskog suvereniteta, militarizacija Jadrana i rizik od domaće i regionalne nestabilnosti. Hrvatska može doprinositi međunarodnom miru i sigurnosti, a da ne bude domaćin baze koja će dodatno destabilizirati Europu i naštetiti njezinim nacionalnim interesima.

Na kraju, smatramo da, umjesto vojnog rješenja, diplomacija i miroljubiva suradnja trebaju ostati u fokusu za osiguranje mira i stabilnosti u Europi.

Također, smatramo i da Ministarstvo obrane RH, dokle god nije dužno dobiti privolu od građana određenog područja, odnosno lokalnih vlasti, oko vojnog rasporeda i objekata koje kontrolira, ipak bi trebalo uzeti u obzir sve faktore koje smo naveli pri tako važnim odlukama koje mogu imati ozbiljne i vrlo negativne posljedice za sve nas.

Najava o prepuštanju dijela pulskog aerodroma NATO-u, je početak nečega na čemu se neće stati. Zabrinjavajuće je što previše ljudi na odgovornim položajima kaže da o tome ne zna ništa ili su načuli.

Narod se umiruje i dijele „apaurini“ formulacijom za naivne – „neće biti ništa“ – ili da će buka na obuci pilota biti „zanemariva“.

Ovim potezom se Hrvatska još dublje uvlači u sukobe koji NATO vodi po svijetu za interese onih koji njome upravljaju, a protiv interesa naroda.

Hrvatska je u ovom trenutku protiv svojih interesa uključena u sukob Zapada s Ruskom Federacijom, od koje nije bila ničim izazvana niti ugrožena. Svojim dosadašnjim postupcima ona se već zbog toga nalazi na popisu od 46 ruskih neprijatelja, čime je postala potencijalna meta u slučaju daljnje eskalacije. Dodjeljivanjem dijela pulskog aerodroma, Hrvatska svoju percepciju neprijatelja samo produbljuje.

Hrvati, iako slavenski narod, su se u oba svjetska rata borili na frontu hiljadu kilometara udaljenom od svoje domovine protiv Rusa, također Slavena, za interese svojih osvajača, Germana. Vrijeme je da prestanemo s tom udvorničkom praksom.

Dosadašnje kritike onih koji se protive toj ideji uglavnom su se odnosile na nekompatibilnost vojne baze i turističke privrede u bližoj i daljnjoj okolini, ali ona, koliko god bila objektivna, je zanemariva u odnosu na sigurnosnu štetu koju si time činimo.

https://www.regionalexpress.hr/site/more/srp-zabrinut-zbog-najave-ustupanja-dijela-pulskog-aerodroma-nato-u

GO SRP Pula
24. rujna 2024.