POGINULI RADNICI SU ŽRTVE SISTEMA

Socijalističku radničku partiju prožima iskrena žal i tuga zbog pogibije trojice radnika na njihovom radnom mjestu prilikom otkazivanja mehanizma ulazne rampe na trajektu „Lastovo“ u Malom Lošinju. Također, upućujemo izraze iskrene sućuti najbližima poginulih radnika zbog nenadoknadivog gubitka koji ih je zadesio.

Visoki predstavnik Jadrolinije, u čijem je vlasništvu trajekt, požurio je s izjavom da uzrok tragedije nije ljudski faktor, što upućuje da je uzrok tehničke prirode. To tumačenje može biti prihvatljivo ako uzmemo brod i njegovu posadu kao zatvoren sistem i ako se drukčije ne dokaže. Međutim, sasvim zadovoljavajuća količina informacija i argumenata dokazuje da je tragedija posljedica ljudskog faktora i to onog na najvišoj instanci- u samom ministarstvu.

Definitivno, hrvatska putnička flota je prestara. Sindikati su višekratno o tom problemu upozoravali Ministarstvo i Ministra mora prometa i infrastrukture – no uzalud.

Hrvatska, nekadašnja svjetska velesila u brodogradnji, spala je na to da kupuje dotrajale brodove po cijenama višim od onih koje su neki drugi kupci odbili platiti. Nemamo dokaza, ali nije li to indikator moguće korupcije? Mada to ne bi vratilo u život poginule radnike, u uređenim društvima na poprište tragedije hodočastili bi predsjednici, premjeri, ministri, a u Mali Lošinj nije se udostojio doći niti resorni ministar Oleg Butković.

Integriravši sve elemente, zaključujemo da je pogibija radnika u Malom Lošinju posljedica ljudskog faktora i to onog najvišeg – sistema samog.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/srph-o-tragediji-na-trajektu-lastovo-kriv-je-ljudski-faktor-/211952

Socijalistička radnička partija Hrvatske