FRIEDRICH ENGELS – VELIKAN REVOLUCIONARNE MISLI

Prije 129 godina, na današnji dan 5. 8. 1895., u Londonu umro je Friedrich Engels, njemački sociolog, filozof i revolucionar, ideolog komunističkog i socijalističkog pokreta i jedan od najutjecajnijih revolucionarnih mislilaca svijeta.

Friedrich Engelsa rodio se 28. 11. 1820. godine u Bremenu u Njemačkoj. Kao sin bogatog vlasnika tvornica tekstila mogao je lagodno živjeti, ali njegov klasni karakter nije obilježio njegov životni put borca za siromašne i potlačene. Još kao tinejdžer uviđao je užasne uvjete koje su podnosili radnici u industrijskoj pokrajini Rheinland u Njemačkoj, gdje je odrastao. Potkraj 1842. dobiva posao u očevoj firmi u Manchesteru u Engleskoj. Uvjeti rada koje je zatekao šokirali su ga i trajno usmjerili u njegovom budućem političkom radu

Kao teoretičar i revolucionarni aktivist, veliki je dio vremena proveo u sjeni Karla Marxa, svog doživotnog prijatelja i suradnika, s kojim je koautor Manifesta komunističke partije (1848.), jednog od temeljnih radova kojim polažu temelje teorije komunizma i stvaranja besklasnog društva, što treba postići kroz proletersku revoluciju i svrgavanje kapitalizma. Njegova dijela poput „Anti-Dühring“, !Socijalizam: utopijski i znanstveni“, „Podrijetlo obitelji, privatnog vlasništva i država“ svrstavaju ga među najveće mislioce revolucionarnog pokreta i, kao takvog, njegova djela su od nemjerljive važnosti za svakog čiji je cilj oslobođenje čovjeka od svih oblika eksploatacije, čime definitivno zaslužuje svoje mjesto jednog od velikana revolucionarne misli.

Engels i Marx su u svojim analizama predvidjeli akumulaciju kapitala u što manje ruku tako da nas i ne treba čuditi činjenica da tijekom velikih kriza kada radnička klasa još više osiromašuje, bogatstvo milijardera enormno raste.

U proteklom vremenu, mnogih društvenih i ekonomskih promjena koje, uz trenutna ratna žarišta, globalno karakterizira rastuća sigurnosna, ekonomska i društvena kriza svijeta, kao i nadolazeće klimatske promjene, Engelsova predanost radničkoj revoluciji trebala bi poslužiti kao putokaz i nadahnuće svima koji zahtijevaju bolji svijet.

5. 8. 2024.
Socijalistička radnička partija Hrvatske